• slider

Tan T’Ien - The Fourth Door su Jazzrytmit

The Fourth Door

Improvvisatore Involontario Records II0031

 

Merkillisen kiinalaisen nimen saanut trio Tan T’ien koostuu kolmikosta pianisti, Luca Dell’Anna, kontrabasistiIvo Barbieri ja rumpali Francesco Cusa.  Nimi viittaa tutkintaan, missä kehon energiapisteiden ristiriitaisten vuorovaikutussuhteiden syntymistä pyritään selvittämään suhteessa meditoinnin aikaiseen tiedottomuuden tilaan. Siis, ilmeisesti kolmikko hakee suurelta osin improvisaation keinoin esittämälleen musiikilleen selitystä tähän tajunnan tilaan.

 

Tämä milanolainen kokoonpano on varsin tuore, perustamisesta on kulunut parisen vuotta. Kolmikko alkoi luoda omia soundeja, rytmejä ja melodioita yhteisissä tapaamisissa yhdistellen näin syntyneitä ”palikoita” ja saivat aikaan henkisesti vapauttavan mielen ja löysivät näin oman musiikillisen ajatusmaailmansa, ”yhtenäisen hengitystilansa”. Tämä syntyy kolmesta erillisestä rakenneosasta, taju, tajuttomuus ja alitajunta. Näistä alueista kolmikko ammentaa musiikkiinsa harmonia, kuten he ovat asian itse ilmaisseet.

 

Tavallisen pianotrion on tehtävä melkoisesti töitä erottuakseen siitä valtavasta määrästä samanlaisia kokoonpanoja.  Erottelu ei ole helppoa, eikä se ole tässäkään tapauksessa. Vaikka Tan T’ien pyrkii löytämään omia kanavia tehdäkseen muista pianotrioista erottuvaa jazzia, niin ei se kaikilta osin onnistu. Toisaalta tässä vuosi sitten ilmestyneessä levyssä, The Forth Door, on jotain sellaista, mikä saa huomion heräämään.  Kun latasin viisi levyä kuuntelulle ensimmäistä kertaa, niin vasara ja alasin alkoivat kilkuttaa tämän levyn kohdalla huomaamatta ihan muuta hommaa tehdessäni. Samalla levy jättää ”oven auki” mahdollisesti seuraavaa levyä varten, sillä ”neljättä ovea” levyllä ei kuulla, vaan ainoastaan ”kolme ensimmäistä”.

 

Kerronnallisuus nuotti nuotilta avaa katkelmia, joissa tavanomaisuus häviää. Tämä johtunee runsaasta improvisaation osuudesta levyn sisällössä. Soittajat löytävät omia uusia väyliä rakentaa jatkuvuutta soittoon, johon vastaus löytyy aina seuraavalta. Aloituskappale Struggle Through Lucubration herättää heti arvoituksellista jännitettä Francesco Cusan rakentamalla rytmipalikalla, mihin Luca Dell’Anna ja Ivo Barbieri vastaavat mehevän runsaalla kosketuksella.

 

Neljäs kappale Manifestations of Matter I (the Gross Layer) on massiivisella aloituksella ja voimakkaalla tempolla kuin tykinlaukaus, mikä potkaisee oikein kunnolla kuulijan hereille heristelemään korvia ja imemään raikasta menoa. Overcoming Spite jatkaa dynaamista menoa sähköisellä olemuksella, sillä Luca Dell’Anna on siirtynyt käyttämään Rhodes pianoa, vaikka vain akustinen piano mainitaan soittimena. Toki asia tulee esille sisälehtisen kappalekerronnassa.

 

Illusion of Contingency vyöryy villisti ja uhmakkaasti kiihtyvällä tahdilla alas rinnettä kuin irtoava kivenlohkare. Näissä kolmessa kappaleessa on runsaasti elementtejä, jotka eroavat pianotriojen tavanomaisuudesta.  Erilaisuus jämäköityy kaiken aikaa kohti loppua mentäessä.  Manifestations of Matter III (the Causal Layer) on myös vahvasti etenevää ja laajalla improvisointitasolla hehkuvaa tekemistä.

 

Vaikka ”neljäs ovi” ei aukea tällä levyllä, niin se jättää jälkeensä ajatuksen kipinän tulevasta jatko-osasta. Sen verran kiinnostava tämä levy on, että mielenkiinnolla on odotettava tuleeko jatkoa tällä kokoonpanolla. Luca Dell’Anna on kyllä jo yhdessä Ivo Barbierin kanssa julkaissut kaksi kuukautta sitten jo uuden levyn Mana, missä rumpalina toimii Israel Varela.  (JKi)

 

Luca Dell’Anna: piano, Ivo Barbieri: kontrabasso, Francesco Cusa: rummut

Äänitys ja miksaus: Carlo Cantini, DigiTube Studio, Mantova, 17. ja 18. toukokuuta 2011. Masterointi: Carlo Cantini. Julkaistu: 19.10.2012.

 

1.   Struggle Through Lucubration  7:18

2.   Imposition of Self  7:01

3.   The First Door (Breath6:37

4.   Manifestations of Matter I (the Gross Layer) 5:25

5.   Overcoming Spite  6:57

6.   Misleading Focus  4:59

7.   Illusion of Contingency  6:53

8.   Manifestations of Matter II (the Subtle Layer)  5:44

9.   The Second Door (Presence) 3:57

10. Unconscious Material  4:55

11. Manifestations of Matter III (the Causal Layer)  9:12

12. The Third Door (Waiver)  6:57

 

..