• slider

Mauro Schiavone - Ufo su Jazzrytmit

Ufo

Improvvisatore  Involontario Records II 0032

 

Pianisti Mauro Schiavone on opiskellut sävellystyötä Trapanin konservatoriossa ja pianon soittoa Palermon konservatorioissa, joista molemmista hän on valmistunut korkein arvosanoin. opiskeluaikanaan  hän osoitti kiinnostusta moniin eri musiikin suuntauksiin muiden muassa erityisesti myös jazziin. Hänet on myös palkittu monissa pianonsoiton kilpailuissa.  Sen kyllä huomaa kuunnellessa hänen noin vuosi sitten ilmestynyttä pianotriolevyä Ufo. Taito ja tekninen osaaminen välittyvät nautittavasti kuuloaistiin.

 

Uusia pianotriolevytyksiä tuntuu syntyvän jatkuvasti. Tavallaan tällainen ”ylitarjonta” vie helposti kiinnostavuuden väärille urille. Niihin ei tule kiinnitettyä niin paljon huomiota kuin ehkä kannattaisi tehdä.  Pääasiassa tulee aina mieleen, ettei vaihtelevuutta löydy, vaan jazzin perusominaisuudet, perinteiset alkuelementit, toistavat itseään ja ovat näiden triojen anti.

 

Mauro Schiavone pitää oman soittonsa lähtökohtana palvella kuulijaa sosiaalisena toimintana. Tarkoitus on luoda kuulijalle tarve avata sydämensä tuntemukset ja jakaa niitä muille ja samalla huomata elämän kiertokulun perusteet ympäröivässä maailmassa siirtämällä toimintansa musiikin soundimaailman tunnetilaan ja kääntää siitä syntyvä energia takaisin toimintaan. Tarkoituksena hänellä on ollut saada kuulijat toimimaan.  Jos hän on tätä periaatetta vienyt ajatuksissaan kaiken aikaa eteenpäin, niin hän on saattanut onnistua omassa näkemyksessään.  Hän on nimittäin ollut valtavan tuottelias levyttäjä uransa aikana. Ensimmäisen, vuonna 1994 ilmestyneen levyn, jälkeen hän on julkaissut yli 30 albumia. Parhaimpina vuosina 2000-luvulla on ilmestynyt 3 uutta levykokonaisuutta.

 

Levyn 13 kappaletta Schiavone on jakanut lyhyillä katkelmilla, Un’idea Fissa, Inquieto, Ufo, Esbjörn, tavallaan neljään erilliseen osaan, mitkä toimivat omina sanominaan. Risiko! alkaa hauskalla lurittelulla, Esbjörn on lyhyehkö kuvaelma tyyliteltyä ja kaunista pianonsoittoa.  Kiihkeärytminen Follow me irtoaa maasta vauhdikkaasti Mauron vyöryttäessä sormiaan näppäimistöllä vikkelän liukkaasti asteikolta toiselle kunnes väliin tulee Gabrio Bevilacqua jarruttamaan vauhtia bassollaan. Tässä kappaleessa tuntuu huippunopeus olevan valttia.

 

Tunnelma muuttuu kappaleessa Un’idea Fissa, kun mukaan tulee vierailijana soittava tenorisaksofonistiGaspare Palazzolo. Nopeasti räjähtävä voima ja tehokkuus ovat pakattuna kappaleessa Inquieto Mauron hakatessa paikoitellen koskettimia raivoisasti. Leaves vaihtaa taas maisemaa ja siirtää kuulijan ajatukset rauhalliseen hiljentymiseen. G. Gershwinin My Man’s Gone Now poikkeaa kokonaisuudesta ainoana ulkopuolisen säveltäjän teoksena. Levyn nimikkokappale Ufo on jätetty viimeiseksi. Siinä kokonaisuus nivotaan yhteen melko tyypillisesti pianotrion tyylille sopivalla tavalla. Toisena vierailijana levyllä soittava kitaristiFrancesco Guaiana täydentää rumpali Roberto Pistolesin ja Gabrio Bevilacquan komppauksen peruslinjausta ja -tahditusta.  (JKi)

 

Mauro Schiavone: piano,  Gabrio Bevilacqua: kontrabasso, Roberto Pistolesi: rummut. Vierailijat:Francesco Guaiana: kitara (raidat 9, 11, 13), Gaspare Palazzolo: tenorisaksofoni (raita 6)

 

Äänitys: Antonio Zarcone, Lab Music Recording Studio, Palermo, helmikuun 20. – 22.2012.  Miksaus: Antonio Zarcone. Masterointi: Antonio Zarcone. Tuotanto: Mauro Schiavone. Kannen suunnittelu: Alessandro Schiavone. Julkaistu: 2013.

 

1.   Un’idea Fissa (Frammento) (Mauro Schiavone) 0:37

2.   Risiko!  (Mauro Schiavone) 4:07

3.   Esbjörn  (Mauro Schiavone) 2:06

4.   Follow Me  (Mauro Schiavone) 5:32

5.   Inquieto (Frammento)  (Mauro Schiavone) 0:49

6.   Un’idea Fissa (Mauro Schiavone)  8:20

7.   Inquieto  (Mauro Schiavone) 3:03

8.   Ufo (Frammento)  (Mauro Schiavone) 0:42

9.   Leaves  (Mauro Schiavone) 5:48

10. My Man’s Gone Now  (G. Gershwin, sov. Mauro Schiavone) 5:28

11. Way Back Counterpoint  (Mauro Schiavone) 6:36

12.  Esbjörn (Frammento)  (Mauro Schiavone) 1:11

13. Ufo  (Mauro Schiavone) 7:28

 

..